5 Nisan 2017 Çarşamba II. Uluslararası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu Başladı

Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen “II. Uluslararası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu”nun açılışı gerçekleştirildi. Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda yapılan açılışa, Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Milletvekilleri Prof. Dr. Celil Göçer, Kadim Durmaz, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili İlyas Ay, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hidayet Arıkan, Rektör yardımcılarımız, dekanlarımız, akademisyen ve idari personelimiz, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çolak, yaptığı konuşmada, sempozyum hakkında bilgiler vererek yurt dışından ve yurt içinden 45 bilim insanının sempozyuma katkıda bulunacağını belirtti. Gazi Osman Paşa’nın komutanlığına değinen Çolak, ideallerin ve tutkuların, sıra dışı olmanın önemine işaret ederek, Gazi Osman Paşa’nın da idealleri ve tutkularının peşinden gittiğini ve bu özelliği ile Vatan savunması yaparak kahraman olduğunu ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin yaptığı konuşmada, “Tarihi kişiler, mekânlar ve dokular bir şehrin ruhunu oluşturur ve o ruhla bir şehir diğerlerinden farklılaşır. Bu yönü ile Tokat, binlerce yıllık tarihi ile geçmişte önemli olaylara tanıklık etmiş, önemli şahsiyetler yetiştirmiş bir şehirdir. Ancak hiç şüphesiz ki, tarihe mal olmuş bu değerler arasında Gazi Osman Paşa, farklı ve haklı bir yere sahiptir” dedi. Gazi Osman Paşa’nın anlaşılabilmesi için sadece kahramanlıklarının değil hayatının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Gazi Osman Paşa bir asker olmanın yanında, toplumun değerleriyle barışık, insani yönleri takdir toplamış bir devlet adamıdır. Tokat’ımızın yetiştirdiği değerleri hatırlamak ve genç nesillere tanıtmak amacı ile düzenlediğimiz bu sempozyum vesilesi ile Gazi Osman Paşa ve dönemini anlama yolunda önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Burada sunulacak olan bilgiler ışığında, dönemin yeniden anlamlandırılmasına ve yorumlanmasına tanıklık edeceğiz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yapmış olduğu konuşmada, Tokat’ın tarih boyunca bir kültür merkezi olduğunu, Tokat’ın her bir sokağının büyük bir tarihi zemin barındırdığını ve Gazi Osman Paşa’nın da buralı olarak hepimizi gururlandırdığını ifade etti. Gaziosmanpaşa Üniversitesinin bu gibi programları yapabilecek personel, mekân ve en önemlisi ufka sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mahmut Ak, Üniversitemizin göstermiş olduğu bu gelişimden memnuniyet duyduğunu söyledi. Plevne ve Niğbolu ile ilgili tarihi bilgilere de değinen Prof. Dr. Mahmut Ak, modern Türkiye’nin dış politikasının bu tarihi zemine dayandığını ifade ederek sempozyum çıktılarını merakla beklediğini belirtti.

Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu yapmış olduğu konuşmada, Türk Milleti’nin, ebediyete akıp giden zamanın içinde yetiştirdiği sayısız kahramanlarla tarihe kök saldığını, heyecanını daima canlı tuttuğunu ifade ederek, “İlâ-yı Kelimatullah anlayışının mücahidi bu kahramanlardan biri de şehrimizin yetiştirdiği, savaş tarihine damga vuran Gazi Osman Paşadır. Umut doluyuz, heyecanlıyız. Bu millete ve bu şehre sevdalıyız. Bu sevdamızı Gazi Osman Paşa’nın doğduğu şehre hizmet ederek ispat edeceğiz” dedi.

Tokat Milletvekilimiz Kadim Durmaz yaptığı konuşmada, bir milleti millet yapan değerlerin başında kahramanların önemli bir yerinin olduğunu vurgulayarak, Gazi Osman Paşa’nın tüm hayatını insanlığa adadığını, tüm Vatan toprağını görevi gereği gezdiğini ve kahramanca görev yaptığını ifade etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de  Gazi Osman Paşa’yı kendisine örnek aldığını belirten Kadim Durmaz, Gazi Osman Paşa’nın dünya tarihine giren bir komutan olduğunun önemine işaret etti.

Tokat Milletvekilimiz Prof. Dr. Celil Göçer yaptığı konuşmada, şanlı medeniyetin çocukları olmaktan gurur duyduğunu belirterek, 19. yy ile günümüz arasında bazı benzerliklerin olduğunu ifade etti. Medeniyetimizi yıkmak isteyenlerin olduğunu ancak güçlü bir medeniyete ve dirayetli komutanlara sahip olduğumuzu belirten Celil Göçer, medeniyetimizin insan haysiyetini her zaman ön planda tuttuğunu ama Vatan savunması durumunda da Gazi Osman Paşa gibi Vatanını savunmayı bildiğini ifade etti. Bu milletin Gazi Osman Paşa gibi kahramanlarla bugünlere geldiğini belirten Celil Göçer, artık bize düşenin üretmek olduğunu, eğer üretmezsek Gazi Osman Paşa’nın hakkını ödeyemeyeceğimizi ifade etti.

Valimiz Cevdet Can yaptığı konuşmada, Devletimizin günümüzde bir beka sorunu yaşamadığını bunun nedeninin de Gazi Osman Paşa, Mustafa Kemal Atatürk ve kahramanlarımız sayesinde olduğunu ifade etti. Tokat’ın kurucu bir şehir olduğunu belirten Valimiz Cevdet Can, “Bir şehir övgüyü almışsa mutlaka oradan kahramanlar çıkar” dedi. Gazi Osman Paşa’nın çıktığı yolda hedeflerinin ve ideallerinin farkında olduğunu belirten Valimiz Cevdet Can, bu sempozyumun geleceğe ve gençlerimize ışık olacağını belirtti.

Açılış programından sonra verilen arada “Gazi Osman Paşa ve Tokat” temalı Resim Sergisi gezildi

II. Uluslararası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu 5-7 Nisan 2017 tarihleri arasında 45 bilim insanının katılımıyla devam edecek.