7 Nisan 2017 Cuma II. Uluslararası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu Sona Erdi

Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen “II. Uluslararası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu” kapanış oturumu ile son buldu. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda gerçekleşen kapanışa Valimiz Cevdet Can, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör yardımcılarımız, dekanlarımız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Mahmut Kaya’nın moderatörlüğünde yapılan kapanış oturumunda İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ve Assoc. Prof. Vitaliy Poznahirev sempozyum hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Mahmut Kaya yaptığı konuşmada “Tarihi yapanları, tarihi yazanlardan dinledik” dedi. Bazı savaşlarda mağlubiyetlerin de en az galibiyetler kadar gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, “Biz büyük devlet olmanın, bu coğrafyada yaşamanın dezavantajını yaşamışız” dedi. Prof. Dr. Mahmut Kaya, protokole ve Vali Cevdet Can’a hitaben Gazi Osman Paşa’nın köyüne bir konak yapılması ve bu konağın bir kültür evi olarak hizmet etmesi talebini iletti.

Kapanış oturumunda konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, sempozyum boyunca yapılan oturumlarda ve sunulan tebliğlerde 93 Harbi’nin, Plevne Müdafaası’nın ve bu müdafaa etrafında gelişen olayların anlatıldığını, savaş hazırlıklarının, savaş sırasında yardımların ulaşıp ulaşamadığı konularının tebliğlerde sunulduğunu ifade etti. Sempozyum hakkında istatistiki bilgilere de yer veren Prof. Dr. Mahmut Ak, yurt içinden 22’si üniversite olmak üzere 25 kurumdan, yurt dışından ise 11 üniversite ve farklı kurumlardan araştırmacıların sempozyuma katkıda bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Mahmut Ak, tematik bir sempozyumun Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından başarıyla yapıldığını ifade ederek, Üniversitemizin artık bu gibi sempozyumları yapabilecek düzeye geldiğini bunun için yeterli personel ve mekâna sahip olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan yaptığı konuşmada, Gazi Osman Paşa merkezli sempozyum boyunca farklı oturumlar halinde 45 tebliğin sunulduğunu ifade etti. Beyhan, “93 Harbi 7 ay kadar sürmüş bir savaştır. Hem Kafkas hem de balkan cephesinde devam etmiştir. Plevne savunması, Gazi Osman Paşa’nın yönettiği bu savunma savaşı, 7 aylık bu savaş süreci içerisinde parlak bir dilimi teşkil ediyor. Bu bakımdan Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesinin Gazi Osman Paşa’yı ölüm yıl döneminde gündeme getirmesi fevkalade önemlidir. Hayırlı bir iş olmuştur” dedi. Tebliğlerin 3 ana başlıkta sınıflandırılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Beyhan, çok değerli tebliğlerin sunulduğunu, doğrudan savaş ile Osman Paşa’nın askerlik sanatındaki ustalığıyla ilgili birçok tebliğin sempozyumda yer aldığını, ancak Gazi Osman Paşa’nın ailesi hakkında da tebliğlerin olması gerektiğini belirtti.

Oturumda son konuşmayı yapan Assoc. Prof. Vitaliy Poznahirev, Plevne Savaşı ve sonrasında yaşananları özetleyerek, Gazi Osman Paşa ve Türk askerleri hakkında olumlu düşüncelerini ifade etti. Savaş sonrası, Türk esirlerin asla kaçmadığını hatta çıkan bir yangın esnasında gönüllü olarak bu yangını söndürmek için çaba sarf ettiklerini belirten Vitaliy Poznahirev, her iki halkın da savaş esnasında ve sonrasında birbirine zalimlik yapmadığının önemine işaret etti.

Sempozyum kapanış oturumu sonrası katılımcılar, Tokat Gençlik Merkezi Salonu’nda Tokat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Gazi Osman Paşa konulu tiyatroyu izledikten sonra Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından seslendirilen Kahramanlık Türkülerini dinlediler. 7 Nisan 2017’de ise sempozyum sosyal program kapsamında, Ballıca Mağarası, Sulusokak, Müze ve Şehir turu gezileri yapıldı.