15 Haziran 2017 Perşembe Tüplü Asma Fidanı Dağıtımı Yapıldı

Tokat Valiliği, İl Özel İdaresi Ar-Ge projeleri kapsamında desteklenen ve Üniversitemiz işbirliği ile Üniversitemiz Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilen Tüplü Asma Fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene Valimiz Cevdet Can, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Jandarma Merkez İlçe Alay Komutanımız Jandarma Alb. Muhittin Özerli, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Kasap, Prof. Dr. Mücahit Eğri, Prof. Dr. Hanifi Vural, Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Ali Sakin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Salih Barışık, akademik ve idari personelimiz, daire müdürleri ve üreticiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Rüstem Cangi, “Tokat İli Bağlarında Tüplü Asma Fidanı ile Bağ Tesisinin Teşvik Edilmesi” projesi, yaklaşık 10.000 adet narince ve 2.000 adet sofralık üzüm çeşitlerine ait tüplü asma fidanlarının dağıtılmasına yönelik olduğunu belirtti. Cangi, narince dışında bölgemize has kokulu çavuş, Boduroğlu, Bekiroğlu gibi yöreye has çeşitler çoğaltılarak gen kaynaklarını muhafaza etme yanında, ticaret değeri yüksek Trakya ilkeren, Yalova incisi ve italia gibi çeşitlere ait fidanları üretim desenine katılacağını ifade etti. Ayrıca, Bölge Asma Fidanı üretiminde ve bölge bağcılığının gelişmesinde üniversitemizde tesis edilen Asma Fidanı Üretim Tesisinin çok önemli bir paya sahip olduğunu ifade ederken, bu yıl yaklaşık olarak 20.000 adet tüplü asma fidanı üretileceğini belirtti.

Programda konuşan üretici Ahmet Türköz ise sunulan bu imkânın gelecek yıllarda da devam etmesini isteyerek bu imkânı çiftçilere sağlayan herkese teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Üniversite kamu işbirliğinin en güzel örneğini bu projelerle görüyoruz dedi. Üniversitelerin bilginin kaynağı olduğunu ancak bu bilginin rafta kalması hâlinde pek işe yaramadığını ifade eden Rektörümüz, Üniversitemizde yürütülen birçok proje ile uygulama alanlarımızdaki işlemleri önemsiyoruz, Tokat’ın bağcılıkla ilgili olarak eski günlerine dönmesi hatta gelişerek daha da ileri düzeylere ulaşması için araştırmacılarımız verimli çalışmalar ortaya koymaktadır dedi. Biz üniversite olarak çiftçilerimize hiçbir katkıyı esirgemiyoruz, öğretim elemanlarımız uygulama alanlarında birebir rehberlik yaparak bu uygulamaları topluma yayma uğrunda büyük gayretler sarf etmektedirler diyen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, bu projeye destek sağlayan Tokat Valimiz Sayın Cevdet Can’a, Tokat Valiliğimiz İl Özel İdaresi yetkililerine ve emeği geçen öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür etti.

Valimiz Cevdet Can ise söylenen şeyleri fiiliyata geçirmek idarecinin en önemli görevlerinden biri olduğunu ifade ederek şöyle devam etti.  Üniversite kamu işbirliği, üniversite özel sektör işbirliği gibi bir takım kavramları sık sık duyuyoruz. Ülkemizin kalkınmaya yönelik hedeflerini sık sık duyuyoruz ve okuyoruz aynı şekilde ilimizin kalkınma hedeflerini de beraberce zikrediyoruz.  Topraklarımız bölgemiz geçmişinde güzel bir tarımsal güce sahip Tokat denildiği zaman çevresindeki vilayetler Tokat ile alakalı tarım üzerinde bir takım kıssaları da vardır. Bu topraklar Anadolu’nun önemli topraklarından bir tanesi ve o yüzden mübarek ve bereketli topraklar diyoruz dedi. Bugün bağcılık projesi ile karşınızdayız. Bağcılık projesinin ilk beş yılını devirdiğini ve amaçlarını da gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu projelerdeki esas amaç üreticiye çubuk dağıtmaktan daha ziyade bunu bir Tarım Gıda Sanayi şekline dönüştürmek ve artık buradan üniversitenin yaptığı rehberlik ve ön çalışmaları alana taşıyabilmek ve alana taşıyacak özel müteşebbisler, özel sektör temsilcileri ortaya çıkarabilmektir ki bunu da projemiz başarmıştır. Emeği geçenlere teşekkür eden Valimiz Cevdet Can, önümüzdeki yıllarda Tokat’ın tarım konusunda adından çok bahsettireceğine olan inancını tekrarlayarak konuşmalarını bitirdiler.

Program sonrası çiftçilere Protokol tarafından Tüplü Asma Fidanı dağıtımı yapıldı.