23 Haziran 2017 Cuma Danişmendliler Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılışı Yapıldı

Üniversitemiz Danişmendliler Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi açılışı yapıldı. Niksar ilçemizde gerçekleştirilen açılışa Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Valimiz Cevdet Can,  Tokat Milletvekillerimiz Av. Yusuf Beyazıt, Prof. Dr. Coşkun Çakır, Prof. Dr. Celil Göçer, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, Garnizon ve 48. Piyade Alay Komutanı Pyd. Alb. Aykut Biçeroğlu Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya, İl Genel Meclisi Başkanı Adem Dizer, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Rektör yardımcılarımız, dekanlarımız, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Danişmendliler Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Hanilçe konuşmasında üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen Danişmendliler Sempozyumu sonrasında Valimiz ve Rektörümüzün tavsiyeleri doğrultusunda bu merkezin kurulması gerçekleştiğini belirterek Danişmendlilerin 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya girişleriyle beraber kurulmuş ve yaklaşık yüzyıl yaşamış ve Niksar, Sivas, Amasya ve çevre illerde etkili olmuş bir beyliktir dedi. Hanilçe,  bu beyliğin en önemli özelliğinin Anadolu’nun bağrında büyük etkiler bırakması ve dil ve kültür alanında birçok ilke imza atmış olmasıdır ifadelerine yer verdi.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ise konuşmasında bu merkezin kurulmasında emeği geçen Valimiz Cevdet Can’a, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’e, Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu’na teşekkür ederek, bu merkezin Niksar’a açılmasından dolayı memnuniyetlerini ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Üniversiteler sadece bilgiyi üreten ve aktaran bir kurum olmanın ötesinde, bulunduğu kentin ve bölgenin sorunlarına bilimsel çözümler üreten, kültür ve sanat alanlarındaki etkinlikleriyle şehir kimliğini ortaya koyma sorumluluğu üstlenen kurumlar olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen Danişmendliler sempozyumu değerlendirme oturumunda, konunun uzmanları Danişmendliler hakkında daha çok çalışmaların yapılması, o dönemin bütün meselelerinin masaya yatırılması, gündeme getirilmesi ve genç araştırmacıların bu alanlara yönlendirilmesi gerektiğini, kurulacak bir Danişmendliler Araştırma Merkezi için de Tokat’ın, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin en doğru adres olduğunu ifade ederek, bu destek ve katkılardan aldığımız güçle Danişmendliler Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluşu tamamladık ve Niksar Belediyemizin işbirliği ile tahsis edilen bu mekânda, Danişmendlilerin başkenti Niksar’da faaliyetlerini sürdürmesini kararlaştırdık diyen Rektörümüz bu vesileyle Hiçbir katkıyı esirgemeyen Niksar Belediye başkanımız ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. 11.yüzyılda, Anadolu’nun bu güzel coğrafyasında, bir asır hüküm sürmüş Danişmendliler ile ilgili çalışan araştırmacılara ev sahipliği yapacak ve günümüze ışık tutacaktır. Araştırmacılar için dönemin başkentliğini yapmış Niksar’da, Danişmend Melik Ahmet Gazi’nin kabri ve dönemin günümüze kadar ayakta kalan eserlerine yürüme mesafesindeki bu merkezde hayata geçirilecek yeni projelerle, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde ilk kurulan Türk devletlerinin en önemlilerinden Danişmendliler dönemi çalışılacak, düzenlenecek olan ulusal ve uluslararası sempozyumlarla dünyaya tanıtılacaktır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin “Tarihsel birikimin ve değerlerin günümüze aktarılmasında önemli hizmetler yerine getirecek olan bu merkezin kuruluşunda emeği geçenlere ve başta sayın bakanımız olmak üzere açılış törenimizi onurlandıran tüm misafirlerimize teşekkür ederim.” diyerek konuşmalarını sonlandırdılar.

Tokat Milletvekilimiz ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Av. Yusuf Beyazıt konuşmasında, 1071 Malazgirt Zaferinden itibaren Niksar’ın hiç işgal edilmediğini söyleyerek Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Niksar’ı teşriflerinden dolayı memnuniyetlerini belirterek Danişmendliler Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasında, 10. göbekten Danişmendli torunu olduğunu ve bu nedenle Niksar ile bir gönül bağının olduğunu ifade etti. Danişmendlilerin bu topraklarda 106 yıl hüküm sürdüğünü belirterek bu süre içerisinde kültürümüze pek çok katkıda bulunduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Danişmendlilerin bu süre içerisinde sadece Niksar’da değil Anadolu’nun birçok yerinde hüküm sürdüklerini, bilgeliklerini ve cesaretlerini gittikleri yerlere de taşıdıklarını ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Danişmendliler Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti ve merkezin hayırlı olması temennisinde bulundu. Daha sonra Bakanımız ve protokol tarafından Merkez binasının açılışı gerçekleştirildi.