29 Haziran 2017 Perşembe 2. Ulusal Biyosistem Mühendisliği Kongresi

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen 2. Ulusal Biyosistem Mühendisliği Kongresi başladı. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan kongreye Valimiz Cevdet Can, Milletvekillerimiz Prof. Dr. Coşkun Çakır, Prof. Dr. Celil Göçer, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Jandarma Komutanımız Jandarma Albay Hidayet Arıkan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Kasap, Dekanlarımız, Daire amirleri ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan 2. Ulusal Biyosistem  Mühendisliği Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Kasap, ilkinin Bursa’da, ikincisinin de Tokat’ta yapıldığı Biyosistem Mühendisliği kongresine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek Biyosistem Mühendisliğinin kısaca “tarıma dayalı sanayi” olduğunu belirtti. Tokat’ta tarım ve turizm konusunda öncelik olduğunu ifade eden Kasap, “Biz tarıma dayalı sanayi konusunda bu bölgede ve Tokat’ta söz sahibi olma konusunda çalışıyoruz, iddialıyız. Teknopark kurulurken de gerekçemiz buydu” dedi. Prof. Dr. Kasap konuşmasını kongre içeriği ve program akışı hakkında bilgiler vererek tamamladı.

Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Ali Sakin yapmış olduğu konuşmada, Bilim ve teknolojilerdeki gelişmelerin görüşülmesini, tartışılmasını, olgunlaştırılmasını ve yeni fikirlerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak Biyosistem Mühendisliği kongresinin ikincisini düzenlemekten onur ve mutluluk duyduğunu ifade ederek Ülkemiz tarımını sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda daha verimli ve modern konuma taşıyacak tarım teknolojilerini geliştirmek için yapılan çalışmaların paylaşılacağı bu kongrede 100’e yakın bildiri sunulacağını belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin yapmış olduğu konuşmada Biyosistem Mühendisliği kongresine ev sahipliği yapmaktan memnun olduğunu ifade ederek, tercih döneminde nitelikli öğrencilerin Ziraat Mühendisliğini gündeme almaları için çalıştıklarını belirterek, Ziraat Mühendisliği bölümlerini tercih ederek bölümüne ilk üç sırada yerleşen öğrencilere Yükseköğretim Kurulu tarafından burs verildiğini ifade etti. Prof. Dr. Şahin, Gaziosmanpaşa Üniversitesi olarak ana hedeflerimizden birisi Tokat’ta tarım ve tarıma dayalı sanayi konusunda hem araştırma hem de uygulamada katkı sağlamaktır diyerek,  kongrenin başarılı geçmesini diledi.

Tokat Milletvekili Prof. Dr. Celil Göçer yaptığı konuşmada, “Dünyada Büyük bir rekabet ortamındayız.  Bu ortamda eğer sistemsel çalışamıyorsanız orada başarılı olmanız söz konusu değildir. Tokat’ta rekabet sadece çiftçilerin kendi arasında değil, bütün dünya ile rekabet ediyoruz. Bu anlamda temel sorunları bizim çözmemiz ve sorunlara bütüncül bakmamız gerekir” dedi. Alt yapı sorunları için çözümlerin üretildiğini kaydeden Göçer, sulama sorunu ve arazi toplulaştırma konusunda yapılan faaliyetlere değindi. Tokat’ın en önemli potansiyelinin tarım olduğunu belirten Göçer, “Bu anlamda çok şanslıyız. Üniversitemiz Ziraat Fakültemiz bizzat sahadalar” diyerek Üniversitemiz ve Ziraat Fakültemizin yapmış olduğu katkıların önemine değindi. Göçer, “Bu toprakların insanları çalışkan insanlar. Alın teri dökmekten asla kaçınmazlar. Ama bizim akıl terine de ihtiyacımız var. Alın teri ile akıl teri birleşmediği sürece bu rekabet ortamında bizim rekabet etmemiz mümkün değil” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Valimiz Cevdet Can yapmış olduğu konuşmada Tokat ve bölgemiz için tarımın önemli olduğunu ifade ederek Tokat’ta çalışma gruplarının oluşturulduğunu belirtti. Bağımsızlığın gerçek yolunun üretmekten geçtiğini söyleyen Valimiz Cevdet Can, bu anlamda bu toprakları atıl yapmaya kimsenin hakkının olmadığını vurguladı. Vali Can, katılımcılara seslenerek bilim insanlarının rehberliğinin önemli olduğunu ve yılmadan rehberlik etmeye devam etmeleri gerektiğini ifade ederek, yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.

Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve Prof. Dr. İsmet Arıcı sunum gerçekleştirdiler.