15 Temmuz: Yeni Türkiye’nin Doğuşu Paneli Gerçekleştirildi

•  16 Temmuz 2018 Pazartesi

Üniversitemiz tarafından “15 Temmuz: Yeni Türkiye’nin Doğuşu” konulu panel 15 Temmuz Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Panele Valimiz Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu, Tokat Cumhuriyet Başsavcımız Dr. Aydın Turhan, Tokat 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanımız İbrahim Akbulut, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcılarımız, dekanlarımız, il Emniyet Müdürümüz Göksel Topaloğlu, İl jandarma Alay Komutanımız Jandarma Albay Hidayet Arıkan, dekanlarımız, daire amirleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

15 Temmuz: Yeni Türkiye’nin Doğuşu konulu panele, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun konuşmacı olarak katıldılar.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı konuşmasında: “Bizler 15 Temmuzda millet olduğumuzu kendi irademize sahip çıkmamız gerektiğini, dış güçler diye nitelendirdiğimiz haçlı emperyalizmine karşı uyanmamızı, bu geceye borçluyuz. Olumlu bir netice doğurdu bir şoklama, bir sarsma, bir uykudan uyandırma işlevi uyguladı. 15 Temmuz ihanet ve işgal teşebbüsünü gerçekleştirenlere bakarsak içlerinde riya, fitne ve sinsilik baş göstermiştir. Fetö’nün bu ihanet şebekesi ilk olarak devletin içine sinsice girme çalışmaları yapmıştır. 15 Temmuzun yıkıcılığından sonra 16 Temmuz sabahına uyandığımızda bizi geleceğe nasıl taşıyacağımızı düşündürdü ve millet uykudan uyandı.” dedi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu yaptığı konuşmada: “Bu zamana kadar gerçekleştirilen darbeler bizleri en az 20 sene geriye götürmüştür. Ülke ne zaman biraz gelişmeye kalksa, kasada ne zaman biraz para birikse darbeler gerçekleştirilmiş ve 20 sene geriye götürmüştür. 17-25 Aralık yargı darbesini iyi anlamamız lazım. 2002 den beri hükümetin yönetim süreci içindeki bürokratik dirençleri de hatırlamamız lazım. 15 Temmuz akşamını anlamak istiyorsanız, birinci olarak eski darbelere karşı kolektif bilinçli gösterdiğimiz direnç, ikinci ise yakın çevremizdeki ülkelerin işgal hareketleri göz önünde bulundurulmalıdır. Herkes bulunduğu pozisyonlarda yeni paradigmalarda yer almalıdır. Son dönem siyasetinin en güçlü olduğu nokta toplumla, halkla buluşmasıdır.” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ise yaptığı sunumda, Osmanlıdan günümüze kadar gerçekleştirilen darbeler ve bu darbelerin ülkeye verdiği zararları anlattı. Prof. Dr. Kurşun yaptığı sunumda, “15 Temmuz bir başlangıç değil bir sonuçtur. Darbelerin ortak noktası uyanış, dönüşüm dönemine denk geldiği dikkat çekmektedir. Güçlü liderlerin ortaya çıktığı dönemlerde kendini göstermiştir. Güçlü liderler varsa darbelere hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Dış politikada bir takım sorunların yaşandığı dönemlerde de darbeler ortaya çıkmaktadır. Darbeler toplumsal düzenleri hedef almakta ve düzeni bozmaya yönelik yapılmıştır. Darbelerin ortak özelliklerinden biride dini şöyle ya da böyle kullanıyor olmalarıdır. Türkiye’deki darbelere bakarsak sosyal sebepler oluşmamış ya da sebep yaratılmak suretiyle darbelerin hayata geçirildiğini görüyoruz. 15 Temmuzdaki birlik ve beraberliğimizi diri tutmalıyız.” dedi.

Panel sonrasında Tokat Valimiz Dr. Ömer Toraman ve Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin panelistlere teşekkür belgesi ve hediye takdim ettiler.