Dünyanın Gözünden 15 Temmuz Destanı

Dünyanın Gözünden 15 Temmuz Destanı

•  21 Temmuz 2022 Perşembe

Üniversitemiz tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında Dünyanın Gözünden 15 Temmuz Destanı paneli düzenlendi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Erol Duyum, Rektör Yardımcımız İbrahim Özbay, Ak Parti İl Başkanı Cüneyt Aldemir, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Bekir Fındık, dekanlarımız, müdürlerimiz, akademik, idari personelimiz ve öğrenciler katıldı.

Panel programı 15 Temmuz hain darbe girişiminin altıncı yıl dönümünde şehitlerimizi yad etmek, gazilerimize ve milletimize şükranlarımızı sunmak amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan Vakit Gelir videosu ve akabinde İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yunus Yalçın tarafından icra edilen Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başladı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kubilay Özyer’in moderatörlüğünü yaptığı panele Karabük Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Saidbek Boltabayev, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mayada Kamal Eldeen ve Trakya Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Cüneyt Nur konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, “Bugün dördüncüsünü düzenlediğimiz panelin, ilkinde 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi, ekonomik ve dini yansımalarını değerlendirdik. Daha sonra Darbecilik Virüsü adı altında ele almıştık, sonrasında 15 Temmuz’un milletimizin yazdığı bir kahramanlık destanı olduğunu ifade etmek üzere üçüncü panelimizi gerçekleştirdik. Dolayısıyla her yıl farklı bir açıdan 15 Temmuz’da Fetöcü hainlerin darbe girişimini tekrar tekrar hatırlatmak üzere panellerimizi düzenledik. Bu sene üniversitemizin uluslararasılaşma politikası doğrultusunda 15 Temmuz kahramanlık destanının dünyanın farklı kıtalarında nasıl gözüktüğü ile ilgili yapacağımız panele Afrikadan Mayada hocamızı, Asyadan Saidbek hocamızı ve Avrupadan Cüneyt hocamızı davet ettik. Panelistlerimizin gözünden 15 Temmuzu dinlemek üzere sözlerimi kısa tutuyor, Allah böyle destanlar yazmayı tekrar nasip etmesin diyorum. Hepinize bu güzel programa teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu yaptığı konuşmada, “Necip milletimiz önce İstiklal Savaşıyla o döneme kadar emperyalizmin tüm dünyada durdurulabileceğini gösterdi. Üzerinde hür ve bağımsız yaşadığımız devletimizi, Cumhuriyetimizi bize emanet eden aziz şehitlerimizi ve Ulu önder Atatürk’ü buradan rahmetle anıyoruz. 15 Temmuz’a gelinen süreç içerisinde birkaç faktör var. Bunlardan birincisi Türk devlet hayatı içerisinde demokrasi serüvenin çeşitli dönemlerde kesintiye uğratılmış olmasıdır. Bu coğrafya üzerinde daha önce hiç görülmemiş bir kalkışma yaşandı. Hemen hemen ülkemizde her kuruma her yapıya sirayet etmesi, tabirle bir virüs gibi sızması neticesinde ortaya çıkan bir durum söz konusu. 15 Temmuz bu coğrafyayı kan gölüne dönüştürecek, bölecek ve parçalayacak bir projeydi ama kahraman halkımızın Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde başlattığı bu büyük direniş ile birlikte söndürüldü ve 16 Temmuz sabahına Türkiye daha öncesine göre çok daha güçlü çok daha yarından emin bir ülke olarak uyandı. Panelistlerimize şimdiden huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında Prof. Dr. Kubilay Özyer moderatörlüğünde Dünyanın Gözünden 15 Temmuz Destanı paneli gerçekleştirildi. Asya’dan, Afrika’dan ve Avrupa’dan gelen panelistlerin gözünden 15 Temmuz değerlendirildi.

Panel sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, panelistlere teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.