Üniversitemizde (EYBİS ve EBA) Çalışması Yapıldı.

•  8 Ekim 2018 Pazartesi

Dumlupınar Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi‘nin ortaklaşa başlattıkları Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi (EYBİS ve EBA) projeleri Üniversitemizde de hayata geçirildi. Projeler hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Engelli Öğrenci Biriminden sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hanifi Vural’a bilgi verildi. Sunum sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin sunumu gerçekleştiren Dumlupınar Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi Koordinatörü Ali Osman Altınay ve Akdeniz Üniversitesi'nde Görme Engelliler Birimi sorumlusu Sarper Arıkan’a Üniversitemizde yapmış oldukları çalışmalardan dolayı son derece memnun olduğunu ve bu çalışmalara Üniversite olarak destek vereceklerini söyledi. Sonrasında misafirlere teşekkür belgesi takdim edildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Engelsiz Öğrenci Birimi Koordinatörü Ali Osman Altınay ve  Akdeniz Üniversitesi'nde Görme Engelliler Birimi sorumlusu ( Eğitmen), ayrıca yazılım geliştirme alanında çalışan ve kendisi de görme engelli olan Sarper Arıkan tarafından  hazırlanan EYBİS ve EBA Projeleri Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sefa Tarhan’ nın Başkanlığında, Genel Sekreterimiz Fatih Alhan, Engelli Öğrenci Birimi Temsilcileri, Sağlık Kültür ve Daire Başkanlığı, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına rektörlük toplantı salonunda sunum yapılarak anlatıldı.

EYBİS Görme engelli öğrencilerin ve engelli çalışanların kampüs yaşamına akıllı cep telefonu aracılığıyla kolayca adapte olmalarının amaçlandığı projede, görme engellilerin kampüs içerisindeki yerleşimler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmaları ve bu sistemin kurulu olduğu yerlerde kendi rotalarını tanımlayabilmeleri amaçlanıyor.

EBA projesi, sesli olarak sorulan sorulara asistanın sesli karşılık vermesi temeline dayanıyor. Böylece EBA, üniversite hizmetlerine yönelik bilgiye erişim aşamalarını engelli bireylerin kolayca ulaşabileceği şekilde sunmayı hedefliyor. Engelli öğrenci takip portalı, kayıt formu ve istatistik bilgilerinin de tutulduğu sistem hayata geçirilmiştir.