Geçmişten Günümüze Tokat’ta İlmi ve Kültürel Hayat Uluslararası Sempozyumu

•  18 Ekim 2018 Perşembe

Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Üniversitemiz işbirliği ile düzenlenen “Geçmişten Günümüze Tokat’ta İlmi ve Kültürel Hayat Uluslararası Sempozyumu” açılış programı Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda yapıldı. Sempozyumun açılışına Valimiz Dr. Ömer Toraman, Garnizon ve 48. Piyade Alay Komutanı Piyade Alb. Rıfat Dönel, Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Aydın Turhan, İdare Mahkemesi Başkanı Erkan Ceylan, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hidayet Arıkan, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, idari personel ve öğrencilerimiz katıldı.

Açılış konuşmaları öncesi Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları tarafından müzik dinletisi sunumu yapıldı. Dinleti sonrası protokol konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hanifi Vural yaptı. Vural konuşmasında, 2012 tarihinde “Uluslararası Tokat Sempozyumu”nun düzenlendiğini ancak aradan geçen sürede gün ışığına çıkmış olan yeni bilgi ve belgeler doğrultusunda birçok ilmi ve kültürel alanı kapsayacak bir sempozyumun düzenlenmesinin gerektiğini ifade etti. Sempozyumla ilgili bilgiler de aktaran Vural konuşmasında, sempozyumun iki gün boyunca süreceğini 6 tanesi yurt dışından olmak üzere 87 bildirinin sunulacağını aktararak yurt içi ve yurt dışından 30 üniversite ve diğer kurumlardan toplam 98 bilim insanının sempozyuma katkı vereceğini bildirdi.

Sempozyumda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, Üniversitelerin, sadece bilgiyi üreten ve aktaran bir kurum olmanın ötesinde, bulunduğu kentin ve bölgenin sorunlarına bilimsel çözümler üreten, kültür ve sanat alanındaki etkinlikleri ile şehir kimliğini ortaya koyma gibi sorumluluklar da üstlenen kurumlar olduğunu söyledi. Bu bağlamda Rektörümüz, Üniversitemizin, kurum içi ve kurum dışı kaynaklarla desteklenen projelerle, Üniversite-Sanayi, Üniversite-Şehir, Üniversite-Kamu işbirliği ile yapılan çalışmalarla, panel, kongre, sempozyum gibi bilimsel organizasyonlarla, Tokat’a ve bölgeye karşı sorumluluklarını yerine getirmek için çalıştığını ifade etti. Rektörümüz sempozyumun yapılış amacını da şu şekilde açıkladı: “İlmî ve kültürel varlıklarımızın araştırılmasında ve ortaya çıkarılmasında bu tür bilimsel etkinliklerin önemli bir paya sahip olduğu tartışılmazdır. Bugün biz de bu sempozyum ile Hacı Bektaş-ı Veli’nin dediği gibi “Alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağı, tarih, kültür ve medeniyet şehri Tokat’ımızın ilmi ve kültürel değerlerini kıymetli bilim insanlarımızın çalışmaları ile tekrar gündeme getirelim istedik.” Rektörümüz konuşmasını sempozyumun düzenlenmesinde katkıda bulunanlara teşekkür ederek bitirdi.

Sempozyumda konuşan Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu, Tokat hakkında bilgiler aktararak Tokat’ın M.Ö. 4000 yıllarından başlayarak 14 Devlet ve birçok beyliğin yaşadığı ve egemen olduğu, geniş, sulak vadilerle bunlar arasındaki geçitlerden oluşan bereketli alanların orta yerinde bulunduğunu ifade etti. Tokat’ın Türk ilim ve kültür hayatı tarihindeki yerinin eşsiz olduğunu belirten Belediye Başkanımız “Osmanlılar döneminde yetişen âlimler gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında araştırma yapan uzmanların dikkatini çekmektedir” dedi. Daha önce yapılan birkaç sempozyum ve panele rağmen Tokat’ın ilmi, dini, edebi, siyasi, iktisadi ve sosyal yönleri ile hâlâ araştırılmayı ve keşfedilmeyi beklediğini ifade eden Belediye Başkanımız, Sempozyumun düzenlenme amacının Tokat ilinin ilim ve kültür hayatını incelemek, bu sayede ilin köklü, ilmi, dini, sosyal ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak olduğunu belirtti ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Sempozyumda konuşan Valimiz Dr. Ömer Toraman, Tokat’ın bir tarih ve kültür şehri olarak bünyesinde birçok eseri barındırdığını ifade etti. Dr. Ömer Toraman konuşmasında şunları kaydetti: “Bizim üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyasını ve siyaseten terk etmekle birlikte çok güçlü bağlarımızın bulunduğu balkan coğrafyasını fethimiz bazı tarihçiler tarafından bir ganimet mücadelesi, bir yağma faaliyeti olarak yansıtıldı. Oysa biz bu coğrafyalarda maddi ve manevi olarak medeniyetimizi inşa ettik. Fetihten çok kısa bir zaman sonra bu inşa faaliyetlerine giriştik. İşte bugün Tokat’ımızda da çevresiyle beraber bunun pek çok nişanesini bulmak mümkün.” Valimiz konuşmasında Tokat’ın önemine değinerek: “Biz bu coğrafyalarda bir sulh ortamı oluşturarak Türk İslam medeniyetinin bu coğrafyalarda yeşertilmesi için, geliştirilmesi için gayret göstermişiz. Esasen bizim fetih hareketlerimiz bir ganimet seferleri olmaktan öte İlâ-yı Kelimetullah uğruna, cihan hâkimiyeti mefkûresi uğruna ve kızıl elma ülküsü eşliğinde yapılmış kutlu bir mücadeledir. Bu mücadelenin temel noktalarından, çıkış noktalarından bir tanesi Tokat’tır” dedi. Valimiz, “Bütün bu bilimsel çalışmaları, buraya toplanmış olan kıymetli hocalarımızın sunacakları tebliğlerle inşallah Tokat’ımızın sahip olduğu bu cevheri biraz daha anlamaya, öğrenmeye çalışacağız. Bu sempozyumla, Tokat’ta İlmi ve Kültürel Hayatı mercek altına almış olacağız. Ben burada sunulacak olan tebliğlerden çok önemli neticelerin çıkacağına inanıyorum. Bu manada emek harcayan herkese teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmaları sonrası Prof. Dr. Mahmut Kaya açılış tebliğini sundu. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde 3 salonda gerçekleşen sempozyumda 18-20 Ekim tarihlerinde 87 bildiri sunulacak.