Günümüz Türk Hikâyesinde Mülteciler Çalıştayı

•  28 Kasım 2019 Perşembe

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Yazar Yıldız Ramazanoğlu, Yazar Fatma Barbarosoğlu, Yazar Mukaddes Gemici’nin katılımıyla “Günümüz Türk Hikâyesinde Mülteciler Çalıştayı” gerçekleştirildi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Şehitler Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Önal, Prof. Dr. Alpay Doğan Yıldız, akademik ve idari personelimiz ile ilimizde bulunan liselerden öğrenci grupları ve öğrencilerimiz katıldı.

Prof. Dr. Alpay Doğan Yıldız yapmış olduğu konuşmada, “Mülteciler konusu sadece ülkemizin değil bütün dünyanın konusu ve gerçeğidir. Onlar hakkında her gün çok şeyler söyleniyor. Edebiyat yaşadığımız her şeyi gördüğü gibi onları da görüyor. Bugün onları gören üç kısa hikâye üzerinden onları ve onları gören kısa hikâyelerin gücünü konuşmak istiyoruz” dedi. Yıldız konuşmasında, “Bu etkinliğin amaçlarından biri de üniversitemiz öğrencileri ile ilimizin farklı liselerindeki öğrencilerimizi bilimsel bir etkinlikte bir araya getirmekti. İhya Balak Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, M. Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerimizi davet ettik. Onlara da hoş geldiniz diyorum” diyerek katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada, “Bugün çalıştayımızın konusu güncel bir konudur. İnsanoğlunun gelişmesindeki en önemli eylemlerden biri göçtür. Dolayısıyla mültecilerdir. Yani biz kendimize baktığımız zaman Orta Asya’dan büyük göç ile Anadolu’ya gelmiş bir milletiz. Bugün Türk toplulukları içerisinde en gelişmiş millet Türk Milleti ise Türkiye Cumhuriyeti ise bunun bir sebebi vardır. Demek ki bir göç söz konusu. Veya başka bir örnek ile göçe bakacak olursak Peygamber efendimiz Mekke’den Medine’ye göç etti ve İslamiyet daha büyük bir hızla yayılmaya başladı. Demek ki gelişmenin en önemli faktörlerinden birisi göç. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde birçok farklı milletlerden insanlar yaşıyor. Bu kültüre sahip bir milletiz. Aynı zamanda dinine, diline, ırkına bakmadan ayırt etmeden bütün insanları kabul edebilen yüksek bir insani kabiliyete sahibiz. O sebeple Türk Milleti tarih boyunca hep İslam’ın ve Türklüğün liderliğini yapmış” dedi. Gençlere ve öğrencilere hitap eden Rektörümüz, “Sosyal medya üzerinden ve bazı basın yayın organları üzerinden mülteciler konusu istismar edilerek Türkiye’nin üzerinde bir yük olarak gösterilmeye çalışılıyor. Devletin kendilerine maaş bağladığı, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti sağladığı gibi iddialar var. Bu iddialar doğru değildir. Sosyal medyadaki yanlış ve sağlıklı olmayan bilgilere aldanmayın” dedi. Son olarak Rektörümüz Ülkemizin büyük bir ülke olduğunu vurgulayarak “Mültecinin dili, dini, ırkı ne olursa olsun biz buna bakmıyoruz. Gelsin biz Ülke olarak üzerimize düşen görevi yaparız” diyerek bu güzel konuda çalıştay düzenleyen hocalarımıza ve katılımcı yazarlara teşekkürlerini iletti.

Konuşmalar sonrası Prof. Dr. Alpay Doğan Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı Yazar Yıldız Ramazanoğlu, Yazar Fatma Barbarosoğlu, Yazar Mukaddes Gemici’nin katıldığı çalıştay gerçekleştirildi.