Türkiye’de Kadın Olmak Paneli

Türkiye’de Kadın Olmak Paneli

•  11 Mart 2020 Çarşamba

Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Türkiye’de Kadın Olmak” paneli gerçekleştirildi. Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda yapılan panele Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Prof. Dr. İbrahim Özbay, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ercan Tunç, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Demirtürk, Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahtışen Kartal, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahtışen Kartal yaptı. Kartal konuşmasında, günün anlam ve önemine değinerek 8 Mart Dünya kadınlar gününün tarihsel arka planını anlattı.  Kartal konuşmasında, “Dünyada ve ülkemizde eğitimde, sağlıkta, sosyal ve siyasi alanda fırsat eşitliği sağlayabilmek için büyük çabalar sarf edilmektedir. Hala da çalışmalar devam etmektedir. Fakat özellikle eğitim, istihdam, siyasal ve sosyal alanda istenilen düzeye ulaşılmamıştır. Özetle çok yol alınmıştır ancak bir o kadar da yolumuz vardır. Biz kadınlar olarak başta ülkemiz olmak üzere, kendimiz ve çocuklarımız için daha çok çalışmamız gerekmektedir. Daha güzel bir dünya ve gelecek için kadınların güçlendirilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş yapmış olduğu konuşmada, “Tüm dünyada bir gerçektir ki kadın insan hayatında insana doğduğundan ölümüne kadar dokunan en önemli varlıktır. Çünkü herkesin annesi kadın, eşi kadın, kız kardeşi, kızı kadın. O nedenle, kadınların çok değerli varlıklar olduğunu hepimiz biliyoruz. Yüce Dinimiz İslam’da kadının yeri ve değeri birçok yerde belirtiliyor. Hz. Peygamberimizin “Cennet anaların ayakları altındadır” sözü kadınlara verilen değeri taçlandıran bir ifade bence” dedi. Parlaktaş konuşmasında, “kadına yönelik şiddetin sıfıra inmesi asıl temennimiz” diyerek eğitim programları ve topluma yönelik çalışmalarla şiddetin azalacağını ümit ettiğini ifade etti. Parlaktaş, “Kadınlar her anlamda erkeklerle eşit olmalı; Anayasa ve hukuk, sosyal haklar, fırsat eşitliği anlamında, iş imkânları, eğitim, sağlık imkânları anlamında kadınlarla erkekler eşit olmalı” diyerek panelin hazırlanmasında emeği olanlara teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmaları sonrası Prof. Dr. Nermin Gürhan moderatörlüğünde Türkiye’de Kadın Olmak konulu panel gerçekleştirildi. Dr. Öğretim Üyesi Hatice Acar Bektaş, “Toplumsal Cinsiyetin Kadın Sağlığına Yansımaları” konusunda, Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Çetin “Kadına Karşı Şiddet” konusunda, Prof. Dr. Nermin Gürhan “Mobbing” konusunda, Prof. Dr. İbrahim Özbay ise “Kadına Şiddette Hukuki Boyut” konusunda birer sunum gerçekleştirdiler. Akabinde panelistler tarafından öğrencilerden ve dinleyicilerden gelen sorular cevaplandı.

Panel sonrası Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş tarafından panelistlere teşekkür belgesi takdim edildi.