Tüplü Asma Fidanı Dağıtım Töreni

Tüplü Asma Fidanı Dağıtım Töreni

•  23 Haziran 2020 Salı

Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Üniversitemiz tarafından tüplü asma fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi. Üniversitemiz Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Uygulama Alanı’nda yapılan törene Valimiz Dr. Ozan Balcı, Garnizon ve 48. Piyade Alay Komutanı Piyade Alb. Ayhan Ocak, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Murat Kınay, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. İsa Gökçe, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Genel Sekreterimiz Fatih Alhan, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Boz, akademisyenler, yöneticiler ve üreticiler katıldı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi yapmış olduğu konuşmada, “Üniversitemizde asma fidan üretim ünitesinin Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ARGE projeleri kapsamında 2011 yılında faaliyete başladığını ifade etti. Yaklaşık 10 yıldır yapılan üretimin bölge fidan üreticilerine rekabet amaçlı olmadığını sembolik üretim ve araştırma amaçlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cangi, Ziraat Fakültemizin ülkemizde sertifikalı asma fidanı üreten tek fakülte olduğunu söyledi. Asma fidanı üretim ünitesinde üreticilerin eğitildiğini belirten Cangi, öğrencilerin de bu ünitede uygulamalı eğitimin yanı sıra bilimsel araştırma yaptığını ifade etti. Ayrıca ünite ile Tokat ve bölge illerinde yok olmaya yüz tutan yöresel üzüm çeşitlerinden fidanların üretilerek genetik kaynaklarının muhafaza edilmesini sağladıklarını söyleyen Cangi emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada, “Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ARGE projeleri kapsamında yaklaşık 10 yıldır yapılan çalışmalar ile bölge tarımına önemli katkılar yapmıştır. 2011 yılında başlayan asma fidanı üretimi, bu yılda da aksatılmadan gerçekleştirilmiştir. Bu yıl üniversitemizde yaklaşık 13000 adet tüplü asma fidanı üretmemize rağmen bu rakam üreticilerimizin taleplerini karşılamaktan uzaktır. Uzun vadede bu miktarı Sayın Valimizin desteği ile artırırsak üreticilerimize destek oluruz” dedi. Rektörümüz, araştırmacılarımızın 3 yıllık çalışma sonunda kalıntısız bağ yaprağı üretimine yönelik zirai mücadele programı hazırladığını ve önümüzdeki günlerde üreticilere bu konuda eğitim programlarının düzenleneceğini ifade ederek bölge bağcılığında sürdürülebilir ve istikrarlı gelişim hedeflendiğini vurguladı. Rektörümüz Ziraat Fakültemiz ve Tarımsal Araştırmalar ve Uygulamaları Merkezimizin Tokat’a ve ülkemize yüksek katkı sağlamaya devam edeceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Valimiz Dr. Ozan Balcı yapmış olduğu konuşmada, “Tokat, tarım ve hayvancılık memleketidir. Tokat bunu iyi kullanıp iyi değerlendirirse; aklı, bilimi, kültürü ve sanatı birleştirirse bütün bölgeleri besleyebilecek kapasitededir. Tokat’ın çok verimli ovaları, nehri ve çok çalışkan çiftçileri var. Tokat’ta tarım adına çok güzel işler yapılıyor. Bunun önde gelen aktörlerinden biri de Ziraat Fakültesidir. Ziraat Fakültesi’ndeki hocalarımız bu zamana kadar güzel işler yapmışlar. Tarım İl Müdürlüğü, Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Devlet Su İşleri ve tarımın bütün aktörleri Tokat’ta güzel işler yapıyor” dedi. Tarımsal alanda yapılan işlerden de bahseden Valimiz, yapılması planlanan projeler hakkında da bilgiler aktararak tarımın ve hayvancılığın desteklendiğini belirtti.

Rektörümüzün ifade ettiği tüplü asma fidanının miktarının artırılması talebinin karşılanacağını belirten Valimiz Dr. Ozan Balcı, birinci ve ikinci sınıf damızlık üretim ünitesi talebini de kabul ettiklerini ifade ettiler.

Sonrasında Tokat merkez, ilçe ve köylerinden gelen üreticilere13 bin adet tüplü asma fidanları dağıtıldı.