Rektörümüzden Senegal Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanına Ziyaret

•  26 Ekim 2020 Pazartesi

Rektörümüzün Senegal temaslarındaki en önemli görüşmelerden biri Senegal Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Sayın Dr. Cheikh Oumar Anne ve ekibi ile yapılan toplantı oldu. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin Senegal’e olan ilgisinden memnuniyet duyduklarını belirten Bakan, Senegalli öğrencilerin dünyanın dört bir yanına üniversite eğitimi almak için gittiklerini, Türkiye’de de hâlihazırda çok fazla Senegalli öğrencinin eğitim almadığını ancak bu öğrencilerin tamamından aldıkları olumlu geri dönüşlerin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Türkiye’nin gelişiminden etkilendiklerini belirten Bakan, daha fazla Senegalli öğrencinin üniversitemizde okumasının ülkelerinin geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Sayın Bakanı ve ekibini Türkiye’ye ve üniversitemize davet eden Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin işbirliği alanlarının genişletilmesi, Senegal’in teknolojik ve bilimsel gelişimine katkı sunmak için hazır olduklarını vurguladı. Rektörümüz ile Bakan Bey’in görüşmelerinden sonra işbirliklerini ve teknik konuları detaylandırmak adına alt komisyonlarda heyetler arası görüşmelere devam edildi.

Gerek Bakanlık gerekse Senegal üniversiteleri ile potansiyel işbirlikleri ve projelerin gündeme geldiği toplantının çıktılarının yakın zamanda somut etkilerinin görülmesi beklenmektedir.

Heyetimizin Senegal temaslarının son halkasını üniversite, Maarif Vakfı ve TİKA ziyaretleri teşkil etti.

Senegal’in önde gelen yükseköğretim kurumları olan Thies Üniversitesi, Cheikh Anta Diop Üniversitesi ve Amadou Mahtar Mbow Üniversitesi’ne giden Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin burada mevkidaşları Thies Üniversitesi Rektörü Prof. Ramatoulaye Diagne Mbengue, Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmadou Aly Mbaye, Amadou Mahtar Mbow Üniversitesi Rektörü Prof. Codou Gueye ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Oldukça samimi bir ortamda süren görüşmelerde Senegalli Rektörler TOGÜ ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin üniversitemizin sahip olduğu tecrübe ve birikimi Senegalli dostlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyacağını, burada başlayan sürecin ileriki yıllarda da takipçisi olacaklarını söyledi.

Kurumumuz adına oldukça verimli geçen toplantılarda, Erasmus ve Mevlana gibi uluslararası öğrenci ve akademisyen değişim programlarından Senegal üniversitelerinin faydalanması için projeler geliştirilmesi, İkili İşbirliği anlaşmalarının derinleştirilmesi ve ortak yükseköğretim programlarının açılması konuları ön plana çıktı.

Rektörümüzün Senegal’deki ziyaretlerinin son durağı Maarif Vakfı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Senegal Koordinatörlükleri oldu. Maarif Vakfı Senegal Koordinatörü Ahmet Göcen ve TİKA Senegal Koordinatörü Kenan Yiğit’le görüşen Rektörümüz, Türkiye’nin Afrika’da sürdürdüğü kültürel diplomasinin en önemli enstrümanlarından olan bu iki değerli kuruluşa TOGÜ olarak ellerinden gelen bütün desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Rektörümüzün işbirliği yönündeki yaklaşımını destekleyen Maarif Vakfı ve TİKA yetkilileri TOGÜ’nün Senegal’de gerçekleştireceği bütün etkinliklere katkı sunmak için hazır olduklarını yinelediler. Bu temaslar neticesinde ileriki yıllarda bölgeyle olan bağların daha da sıkılaşacağına inanılmaktadır.