10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni ve Konferans

•  10 Kasım 2020 Salı

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 82. yıl dönümünde Üniversitemizde düzenlenen törenle anıldı. Rektörlük binası Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen anma töreninde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş Atatürk Anıtına çelenk sundu. Anma töreni 2 Dakikalık Siren sesiyle birlikte İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu. Akabinde ise “Vefatının 82. Yıl Dönümünde Mustafa Kemal Atatürk'ü Anlamak Konferansı” gerçekleştirildi.

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda gerçekleşen konferansa Garnizon ve 48.Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Ayhan Ocak, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör Yardımcılarımız, Genel Sekreterimiz, Dekanlarımız, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Konferansa Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Tekinsoy konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Kuran İrade: Atatürk ve Milli İrade” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Türkmen yapmış olduğu sunumda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından kesitler sunarak değerlendirmelerde bulundu. Türkmen konuşmasında, “Köylüsüyle, şehirlisiyle, din adamlarıyla, esnafıyla bir mücadele gerçekleştirdik ve bu mücadele nihayetinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi payidar kalacak olan Cumhuriyetimizi hayata geçirdik” dedi. Türkmen konuşmasında, Cumhuriyete giden yolda 7 safhadan,  Mustafa Kemal’in düşünce dünyasında etkili olan eğitim ve askeri hayatından, Atatürk’ün Cumhuriyet kavramına yüklediği anlamdan bahsederek Mustafa Kemal’in düşünce dünyasında ve siyasi kültürünün temelinde halk iradesinin oldukça önemli bir noktada olduğunu vurguladı. Türkmen, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından anekdotlara da yer vererek konuşmasını sonlandırdı.

Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Tekinsoy yapmış olduğu sunumda, Mustafa Kemal Paşa’nın 37 yaşında Samsun’a çıktığını, 41 yaşında Vatanı kurtardığını, 42 yaşında devleti kurduğunu ifade ederek memleketi düzlüğe çıkarmak için büyük atılımlar yaptığını ve mücadeleler verdiğini belirtti. Tekinsoy yapmış olduğu konuşmada, Atatürk’ün kişilik özelliklerinden bahsederek Atatürk’ün özgürlüğüne düşkünlüğünden, mücadele adamı olduğundan, gururuna düşkünlüğünden bahsederek Atatürk’ün kişilik özelliklerinden asla taviz vermediğini vurguladı. Tekinsoy konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara bakış açısından, vefakâr ve iyi bir arkadaş oluşundan, giyimine özen gösterişinden, yemek zevkinden, sanat ve müzik zevkinden de bilgiler aktardı. Tekinsoy konuşmasında, Mustafa Kemal’in aynı zamanda halkın içinde olan ve halkıyla bütünleşmiş bir devlet adamı olduğunu ifade etti. Tekinsoy konuşmasını, 82 yıl önce Tokat’ta yapılan Atatürk’ü anma töreninden bahsederek ve o döneme ait olan fotoğraflara yer vererek sonlandırdı.

Konferans sonrası Garnizon ve 48.Piyade Alay Komutan Piyade Albay Ayhan Ocak ve Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin tarafından Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Tekinsoy’a teşekkür belgesi takdim edildi.