TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Üniversitemizde

• DUYURU DETAY

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Üniversitemizde

•  6 Ocak 2020 Pazartesi

Tokat Valiliği tarafından gerçekleştirilen “Kitap Tokat” projesi dolayısıyla şehrimize gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Üniversitemizde “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi; TÜBİTAK Odaklı Yeni Yaklaşım ve Süreçler” konulu söyleşide akademisyenlerimizle bir araya geldi.

Söyleşi öncesi Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahinle birlikte Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’yı makamında ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal daha sonra okullar kampüsünde bulunan Z Kütüphanede 871 kitap seti, 245 çeşit kitap ve toplamda 58.935 kitap dağıtımına katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin kitap dağıtımının da yaptığı konuşmada, “Üniversitemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikle ortaklaşa birçok projeye imza atıyoruz. Bu imzaladığımız projelerin güzel meyvelerini topluyoruz. Başta Valimiz olmak üzere Milli Eğitim Müdürümüze çok teşekkür ediyorum” dedi.

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu ise, “Valiliğimizin öncülüğünde gerçekleştirilen Kitap Tokat projesi kapsamında TÜBİTAK Başkanımızın şehrimize gelmesinden dolayı son derece mutluyuz. Gençlerimizin gelişimlerini tamamlaması ve daha iyi yerlere gelmesi için çok okumaları gerekmektedir. Bu bağlamda TÜBİTAK’ın şehrimize kazandırdığı kitapların da çok faydası olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ise, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Tokat’ta devletin, milletin güzide kurumu olan TÜBİTAK’ın çocuklar için hazırladığı kitap setlerinin buluşmayacağı hiçbir okulun kalmayacağını söyledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal yaptığı konuşmada, “Çocuklar ve gençler ülkemizin geleceğidir. Ülkemizin 2023-2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması için bilgi, teknoloji ve yeniliklere açık olmamız lazım. Bunun için de öncelik çok okumaktır. Valimize bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal sonrasında Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda akademisyenlerle bir araya geldi. Söyleşide, Milletvekilimiz Av. Mustafa Arslan, Tokat Garnizon ve 48. Piyade Alay Komutanımız Piyade Albay Ayhan Ocak, Cumhuriyet Başsavcımız Dr. Aydın Turhan, İdare Mahkemesi Başkanımız Erkan Ceylan, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör Yardımcılarımız, , genel sekreterimiz, dekanlarımız, müdürlerimiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Söyleşi öncesinde Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasında Prof. Dr. Şahin, “Tokat Valiliğimizin Kitap Tokat projesi çerçevesinde TÜBİTAK Başkanımız ilimize teşrif etti. Başkanımız günümüzü daha iyi değerlendirmek için hocalarımız ve öğrencilerimizle bir araya geldi. Üniversite olarak hem şehre bir katkı sağlamamız hem de işadamlarımızla birlikte çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Üniversite olarak vasfımızı da geliştirmeye devam ediyoruz. Üniversitemiz uluslararası endekslerde her geçen gün tanınmaya devam etmektedir. Bununla birlikte geliştirmemiz gereken yanlarımız bulunmaktadır. TÜBİTAK’ın öğrencilerimiz ve akademisyenlerimize yönelik TÜBİTAK destek programlarından en üst düzeyde yararlanmaları için destek ofisi kuracağız. Ülkemizde özellikle fizik, kimya ve matematik alanlarında gelişmeler devam ediyor. Diğer bilimlerde de bunun artmasını temenni ediyorum” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Bilim Dünyasını Geliştiren İmkânlar ve Ekosistem Beklentileri, Ar-Ge ve Yenilik Süreçlerinde Dönüşüm, Üniversitelerin Değişen Rolü, Açık Yenilik ve Sistemik Yaklaşımlar, Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Yüksek, Disiplinleri Aşan Bireyler İhtiyacı, Önem Kazanması Beklenen Becerilerin Görünümü, Yükselen Teknolojilerle Değişen İnsan Kaynağı Talepleri, Artarak Önem Kazanan Sorunların Çözümü için Ar-Ge ve Yeniliğin Gerekliliği, Geleneksel Üretim Süreçlerinde Yükselen Teknolojilere Dayalı Yeniden İmalat, Ar-Ge ve Yenilik Hedeflerimiz Doğrultusunda Güncel Gelişmeler” başlıkları altında paylaşımlarda bulundu. Prof. Dr. Mandal, “Üniversitelerin görevi bilgiyi üretip transfer etmekle tamamlanmamaktadır. Bu bilginin açık bilim olarak kullanılabilir bir şekle dönüştürülene kadar üniversitelerin görevi devam etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal, nitelikli insan ve üniversitelerimizin rolü kapsamında sadece bireyleri desteklemekten ziyade kritik kitlenin oluşturulmasının, bilgi akışlarının kolaylaştırılması için insan kaynakları hareketliliğinin sağlanmasının ve nitelikli insan kaynaklarının geliştirilmesinde sanayi ve üniversitenin birlikte katkı sağlamasının önemini vurguladı. Üniversitemizin ülkemizdeki az sayıda üniversitede var olan ve Ar-Ge için nitelikli insan kaynaklarını yetiştirmek politikası çerçevesinde Ar-Ge Politika Belgesine sahip oluşunu takdir etti.

Söyleşi sonrasında Rektörlük makamına geçen Prof. Dr. Hasan Mandal’a, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin hediye takdiminde bulundu. Akabinde Tokat Teknopark ziyaretinde bulunan Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde (2019) Uluslararası İnsansız Hava Araçları Döner Kanat kategorisinde mansiyon ödülünü kazanan İHAGER ekibinin çalışmalarını yerinde inceleyerek ekip çalışanlarına hediye takdim etti.