28. Yılında Hocalı Şehitleri Konferansı

• DUYURU DETAY

28. Yılında Hocalı Şehitleri Konferansı

•  27 Şubat 2020 Perşembe

Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “28. Yılında Hocalı Şehitleri” konulu konferans düzenlendi. Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda gerçekleşen konferansa Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İbrahim Özbay, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Prof. Dr. İsa Gökçe, Kafkasya Uzmanı Yüksel Değercan, Rektör danışmanlarımız, dekanlarımız, akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez yapmış olduğu açılış konuşmasında, “Üniversitemizde en son kurulan uygulama ve araştırma merkezi olarak ilk etkinliğimizle Bismillah dedik. Merkezimiz Türk Dünyasına ait, kültür, sanat, coğrafya, tarih, güzel sanatlar ve birçok alanda etkinlikler yapma amacıyla Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş bulunuyor. Rektörümüzün, Rektör Yardımcılarımızın çok büyük desteklerini gördük. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez konuşmasında, “Bugün Hocalı’nın 28. Yılı. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. 28 yıl önce tüm dünya ve Hocalı 613 şehidimizle 26 Şubat’a uyandı. Bizler bir millet iki devletin evlatları olarak bugünü unutmayacağız ve unutturmayacağız daima anacağız” dedi. Doç. Dr. Sönmez, katılımlarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç’a ve diğer katılımcılara teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Özbay yapmış olduğu konuşmada, “Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen konferansa hepiniz hoş geldiniz. Sovyetler birliği dağıldıktan sonra Ermeniler Azerbaycan’a toprak iddiasında bulunmaya başladılar. 1991 yılının son günlerinde ablukaya aldıkları bölgenin tek hava alanına sahip olan ve stratejik önemi haiz Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasını ele geçirmek için harekete geçtiler. Aylar süren saldırılarını 25 Şubat 1992’de yoğunlaştıran Ermeniler sadece işgalle yetinmediler sivilleri de toplu şekilde katlederek, esirlere acımasızca işkence ederek faaliyetlerini sürdürdüler. Savunmasız durumda olan 106’sı kadın 63’ü çocuk toplam 613 Azeri kardeşimiz şehit edildi. Ayrıca 487 kişi ağır yaralandı. Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı bunlardan 150’sinden haber alınamadı” dedi. Prof. Dr. Özbay konuşmasında, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 2010 yılında Hocalı’da yaşananları savaş suçu ve insanlık aleyhine işlenen suçlar kategorisine koydu ve soykırım olarak nitelendirdi. 15 ülkenin parlamentosu ve ABD’nin 16 eyaletinde Hocalı’da yaşananlar için soykırım ifadesi kullanıldı. Hocalı’da yaşananlar hem bizi hem de Azerbaycanlı kardeşlerimizi yakından etkiledi ve etkiliyor. Unutmak mümkün değil. Hayatını kaybeden şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Rektör Yardımcımızın konuşmasından sonra öğrencimiz Murat Mirzabeyli Hocalı katliamı ile bilgileri dinleyicilere aktardı. Sonrasında ise Kafkasya uzmanı Yüksel Değercan bir konuşma gerçekleştirdi. TRT’nin Bakü temsilciliği ve muhabirliğini 5 yıl süre ile yaptığını ifade eden Değercan, Azerbaycan, Kafkasya ve Hocalı’da yaşananları tarihsel bir perspektifle dinleyicilere aktardı.

Konuşmalar sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç “28. Yılında Hocalı Şehitleri” konulu konferansını gerçekleştirdi. Öğrencilerden gelen soruları da cevaplayan Hulusi Kılıç dinleyicilere Hocalı ile ilgili bilgiler aktararak konuşmasını sonlandırdı.

Konferans sonrası Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç’a Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Özbay tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.